Kto z nas nie marzył o założeniu własnej restauracji, baru, knajpki czy bistra? Chociaż to niełatwy biznes, to dający na pewno sporo satysfakcji. Jednak otworzenie własnego lokalu wymaga odpowiedniego przygotowania i sporego kapitału na start. Sprawdź, jakie formalności trzeba spełnić i o czym pamiętać, zakładając własną restaurację.
Własna restauracja – omówione zagadnienia:
Umów się na bezpłatną wideorozmowę z ekspertem, podczas której zarejestrujesz działalność unikając typowych pułapek i błędów.
Mimo że konkurencja jest coraz większa, bo nowe lokale powstają jak grzyby po deszczu, uruchomienie własnej działalności wciąż może być bardzo opłacalne. Polacy coraz częściej odwiedzają lokale gastronomiczne, rośnie też liczba osób, które jadają posiłki poza domem regularnie.
Z drugiej strony aż 60% nowo otwieranych lokali zamyka się w ciągu pierwszych trzech lat istnienia. Dobry pomysł i biznesplan to zatem podstawa. Przed otwarciem restauracji warto upewnić się, że znajdą się chętni – zastanowić się nad charakterem lokalu, oszacować swoje możliwości finansowe, a także dokładnie sprawdzić konkurencję i zapotrzebowanie na rynku.
Według raportu „Polska na Talerzu 2018” Polacy najczęściej jadają w pizzeriach, sieciowych fast foodach i właśnie w restauracjach. Wciąż króluje kuchnia polska, włoska i regionalna. Statystyczny klient podczas jednej wizyty w lokalu gastronomicznym jest w stanie zapłacić nawet 40 zł za posiłek na osobę, a głównym kryterium wyboru lokalu jest smak potraw. To – w skrócie – główne trendy, które warto znać.
Restauracji przyda się też dusza, czyli klimat i atmosfera, którymi wyróżni się na tle konkurencji i będzie przyciągać klientów. To może być lokal w stylu PRL-u, knajpka dla młodych rodziców, bistro dedykowane seniorom, restauracja wegańska, dla alergików, a nawet z kuchnią średniowieczną. Warto przy tym pamiętać o budżecie – wystrój i wyposażenie lokalu kosztują – a także o tym, że każde miasto ma swoją specyfikę i nie wszędzie dany pomysł może okazać się sukcesem. Dobrze jest więc wcześniej sprawdzić, czy potencjalni klienci byliby zainteresowani odwiedzeniem takiego lokalu.
Pomysł już masz jednak formalności wydają Ci się skomplikowane? Klienci biura rachunkowego mogą liczyć na wsparcie dedykowanej księgowej. Zarejestruj się i sprawdź sam.
Założenie działalności gospodarczej jest bezpłatne. Aby zarejestrować restaurację należy:
Dodatkowo:
Sprawdź: Konto firmowe czy osobiste – porównanie
Warto pamiętać, że założenie firmy jest bezpłatne, ale samo prowadzenie już nie. Z chwilą założenia działalności przedsiębiorca staje się zobligowany do odprowadzania składek ZUS (od 451,68 zł do 1121,52 zł miesięcznie) i opłacania podatków.
Do tego należy doliczyć koszty związane z księgowością: można zlecić prowadzenie księgowości biuru rachunkowemu lub korzystać z programu do samodzielnego prowadzenia księgowości.
O ile w latach 2015-2016 obowiązywał preferencyjny, dwumiesięczny okres na wprowadzenie kasy fiskalnej, tak od 1 stycznia 2017 roku wszystkie usługi gastronomiczne muszą być rejestrowane na kasie już od pierwszej transakcji. Jednak początkujący przedsiębiorca może nadal skorzystać z ulgi na zakup kasy fiskalnej. Kwota odliczenia z tytułu zakupu urządzenia fiskalnego wynosi obecnie 90% ceny netto kasy. Maksymalnie można odliczyć 700 zł.
Sprawdź: Warunki skorzystania z ulgi z tytułu zakupu kasy rejestrującej
Aby móc sprzedawać alkohol, należy mieć zezwolenie, tzw. koncesję na alkohol. Zezwolenie na sprzedaż detaliczną napojów alkoholowych wydaje w odpowiedzi na złożony na wniosek, burmistrz albo prezydent miasta właściwy ze względu na lokalizację punktu sprzedaży. W przypadku lokalu gastronomicznego, czyli handlu detalicznego i sprzedaży alkoholu przeznaczonego do spożycia w miejscu sprzedaży, zezwolenie wydaje się na czas nie krótszy niż 4 lata.
Otrzymanie koncesji kosztuje. Przedsiębiorca musi zapłacić (przed wydaniem zezwolenia):
Dodatkowo co roku należy uiszczać opłatę za sprzedaż detaliczną alkoholu. Jest to kwota w wysokości od 1,4% do 2,7% ogólnej wartości sprzedaży alkoholu w roku poprzednim.
Sprawdź: Koncesja na alkohol
Jeśli w lokalu będzie odtwarzana muzyka (lub filmy), konieczne jest wykupienie licencji i odprowadzanie opłat. Opłaty uiszcza się w trybie miesięcznym lub jednorazowym do Organizacji Zbiorowego Zarządzania, które reprezentują danych twórców, wykonawców i producentów. Można jednak tego uniknąć, np. puszczając muzykę udostępnioną w domenie publicznej.
Miejsce na lokal gastronomiczny musi przede wszystkim spełniać wymagania sanitarne, BHP i prawa budowlanego. Aby móc prowadzić działalność w danym lokalu, należy więc uzyskać pozwolenie m.in. od Wojewódzkiego Inspektora Sanitarnego. W tym celu w ciągu 14 dni od daty rozpoczęcia działalności należy złożyć w Sanepidzie wniosek zgłoszeniowy, w którym znajdą się informacje dotyczące lokalu i panujących w nim warunków.
Aby spełnić wymogi, restauracja powinna – między innymi – posiadać odpowiednią klimatyzację i kanalizację, mieć co najmniej 3 metry wysokości, zaplecze ze zlewozmywakiem, WC, dwa wejścia i szatnię (lub miejsce, które będzie pełnić taką funkcję – np. wieszak na ubrania), a na podłodze w kuchni powinny znajdować się płytki (powierzchnia łatwozmywalna). Dokładne informacje dotyczące wymogów można uzyskać w Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej właściwej dla danego miejsca zamieszkania – niektóre Sanepidy są bardziej wymagające, inne trochę mniej. Poszukując lokalu na restaurację, dobrym pomysłem może być wybór takiego, w którym już wcześniej był jakiś punkt gastronomiczny. Ułatwi to kwestie związane z sanepidem.
Dodatkowo przedsiębiorca powinien opracować system zarządzania jakością żywności (tzw. zasady HACCP). Musi też pamiętać o wymaganiach dotyczących bezpieczeństwa pożarowego, a więc np. o gaśnicach i naklejkach informacyjnych.
Jeśli chce stworzyć ogródek restauracyjny lub piwny na zewnątrz lokalu, konieczne będzie uzyskanie dodatkowego zezwolenia od zarządcy drogi. Otrzymanie zezwolenia wiąże się z dodatkową opłatą.
▲ wróć na początekWyposażenie restauracji również powinno spełniać wymagania sanitarne. Poza zakupem podstawowych sprzętów kuchennych, takich jak meble, sprzęt i akcesoria – a zatem krzesła, stoły, blaty, szafki, lodówki, zamrażalniki, piece, kuchenki, zmywarki, garnki, patelnie, sztućce, kawiarki, pojemniki, kubki, filiżanki, dzbanki, talerze, serwetki itp. – konieczny będzie zakup dekoracji. Koszty sprzętu stanowią wysoki procent całej inwestycji, dlatego w ramach oszczędności można zastanowić się nad zakupem sprzętu używanego, np. w komisie gastronomicznym lub na lokalnych stronach z ogłoszeniami.
Jeśli przedsiębiorca zamierza świadczyć usługi cateringowe, konieczny będzie samochód dostawczy i torby lub pojemniki izolacyjne. Samochód wykorzystywany do rozwożenia posiłków również musi być zatwierdzony przez Sanepid.
Dodatkowo już teraz, kalkulując koszty związane z lokalem i wyposażeniem, warto pamiętać o kosztach zakupu produktów spożywczych. Opłaca się nawiązać współpracę z lokalnymi dostawcami i zamawiać produkty sezonowe.
Przed podjęciem decyzji o założeniu restauracji, warto opracować solidny biznesplan. Biznesplan powinien być pomocny w oszacowaniu kosztów, określeniu koncepcji, ocenie konkurencji i ryzyka. Pisząc go, warto dokładnie przemyśleć cele biznesowe i oszacować koszty związane z prowadzeniem działalności. W zależności od miasta, lokalu i oferowanego menu na rozpoczęcie własnej działalności restauratorskiej potrzeba od kilkudziesięciu do nawet kilkuset tysięcy złotych. Lwią część kosztów stanowi lokal i wyposażenie. Do tego dochodzą jeszcze wydatki na marketing i reklamę, dostawy towaru, ZUS, zatrudnienie pracowników, czynsz, obsługę klientów, a nawet reklamacje.
Czasem opłaca się zawyżyć w biznesplanie prognozowane wydatki i zaniżyć przychody. Zanim restauracja zacznie na siebie zarabiać minie kilka – a nawet kilkanaście – miesięcy. Dlatego koniecznie trzeba zadbać o kapitał na start, który pozwoli jej przetrwać ten czas.
Bezzwrotną formą dofinansowania jest uzyskanie dotacji z urzędu pracy. Można liczyć na około 24 000 zł wsparcia, tj. 6-krotność miesięcznego wynagrodzenia w sektorze przedsiębiorstw. Otrzymanie takiego dofinansowania wiąże się z pewnymi warunkami (m.in. trzeba być zarejestrowanym jako osoba bezrobotna), dlatego najlepiej zapoznać z regulaminem obowiązującym w danym urzędzie. I chociaż kwota ponad 20 000 zł może okazać się niewystarczająca na pokrycie wszystkich niezbędnych wydatków związanych z otwarciem własnego lokalu, to na pewno jest doraźną pomocą na start.
Z kolei dotacje z Unii Europejskiej od 2015 roku nie są już bezzwrotne, ale mogą za to wynieść nawet 40 000 złotych. Odstraszający w ich zaciąganiu okazuje się czas oczekiwania na otrzymanie środków – może wynieść nawet rok.
Otwierając restaurację, można również rozważyć kredyt. Tym bardziej, że na rynku znajdziemy oferty kredytów ze wsparciem rządowym dla zupełnie nowych przedsiębiorców, bez stażu działalności. Pomocnym rozwiązaniem może się też okazać leasing urządzeń gastronomicznych. Więcej informacji o różnych formach dofinansowania znajdziesz też w poniższym artykule.
Sprawdź: Dofinansowanie na rozpoczęcie działalności
Własna restauracja to ciekawy i wymagający biznes, który może zagwarantować duże zarobki, ale jednocześnie wiąże się bardzo wysokim progiem wejścia. Jeśli jednak ma się odpowiednie warunki, dobre zaplecze finansowe i zna się tę branżę, to zdecydowanie warto spróbować.
Dobrą alternatywą dla restauracji może być na początek założenie firmy cateringowej. Przepisy dotyczące prowadzenia działalności cateringowej również wymagają dopełnienia różnych formalności, ale są mniej restrykcyjne. Jednocześnie jest to biznes, który nie wymaga tak dużego kapitału na start.
Zachęcamy do komentowania naszych artykułów. Wyraź swoje zdanie i włącz się w dyskusje z innymi czytelnikami. Na indywidualne pytania (z zakresu podatków i księgowości) użytkowników ifirma.pl odpowiadamy przez e-mail, czat lub telefon – skontaktuj się z nami.
Administratorem Twoich danych osobowych jest IFIRMA S.A. z siedzibą we Wrocławiu. Dodając komentarz na blogu, przekazujesz nam swoje dane: imię i nazwisko, adres e-mail oraz treść komentarza. W systemie odnotowywany jest także adres IP, z wykorzystaniem którego dodałeś komentarz. Dane zostają zapisane w bazie systemu WordPress. Twoje dane są przetwarzane na podstawie Twojej zgody, wynikającej z dodania komentarza. Dane są przetwarzane w celu opublikowania komentarza na blogu, jak również w celu obrony lub dochodzenia roszczeń. Dane w bazie systemu WordPress są w niej przechowywane przez okres funkcjonowania bloga. O szczegółach przetwarzania danych przez IFIRMA S.A dowiesz się ze strony polityki prywatności serwisu ifirma.pl.
Zrób to za darmo z programem IFIRMA!
Jak otworzyć restaurację?
Otwarcie restauracji - jak to zrobić krok po kroku?