Praca w okresie zimowym – obowiązki pracodawcy

Warunki pracy w okresie zimowym mogą być trudniejsze niż podczas innych pór roku, szczególnie dla pracowników, którzy wykonują swoje zadania na otwartej przestrzeni. Aby zadbać o potrzeby pracowników i zminimalizować negatywny wpływ warunków atmosferycznych, ustawodawca nałożył na pracodawców dodatkowe zimowe obowiązki.

Minimalna temperatura pracy

Ogrzewanie pomieszczeń pracy to jeden z podstawowych obowiązków każdego pracodawcy. Zgodnie z przepisami BHP, podstawową minimalną temperaturą w pomieszczeniach pracy jest 14°C – temperatura nie niższa powinna panować np. na halach produkcyjnych. Jednak już w pomieszczeniach, gdzie wykonywana jest lekka praca fizyczna oraz praca biurowa, temperatura nie może spaść poniżej 18°C.

Od powyższych reguł istnieją także wyjątki. Dotyczą one co do zasady dwóch sytuacji:

  • Pracy na otwartej przestrzeni – nie określono minimalnej temperatury, po przekroczeniu której możliwa jest odmowa wykonywania pracy, jeśli jednak temperatura jest niższa niż 10°C, pracodawca ma obowiązek zapewnić pracownikom dostęp do pomieszczenia z temperaturą przynajmniej 16°C, aby mieli możliwość ogrzania się i zmiany odzieży;
  • Pracy wymagającej niższej temperatury – np. w chłodniach, gdzie specyfika pracy nie pozwala na utrzymywanie standardowej temperatury minimalnej.

Posiłki i odzież pracownicza w okresie zimowym

Oprócz zapewnienia pracownikom pracującym na otwartej przestrzeni pomieszczenia do ogrzania się, pracodawca powinien pamiętać o ocieplanej odzieży ochronnej oraz posiłkach regeneracyjnych. Taki obowiązek spoczywa na nim podczas całego okresu zimowego – tj. od 1 listopada do 31 marca – jeżeli temperatura w miejscu pracy spadnie poniżej 10°C.

Posiłki regeneracyjne powinni otrzymywać pracownicy, którzy wykonują w obniżonej temperaturze pracę powodującą wydatek energetyczny w wysokości 1500 kcal w przypadku mężczyzn i 1000 kcal w przypadku kobiet. Przepisy wskazują, że posiłek taki powinien dostarczać ok. 1000 kcal, i składać się mniej więcej z 50-55% węglowodanów, 30-35% tłuszczów oraz 15% białka.

Gdyby z uwagi na względy techniczne nie było możliwe dostarczenie pracownikom wskazanych powyżej posiłków, pracodawca ma do dyspozycji następujące opcje:

  • Zapewnienie możliwości spożycia posiłku w lokalu gastronomicznym,
  • Zapewnienie możliwości przygotowania i podgrzania posiłku samodzielnie przez pracowników, ze składników dostarczonych przez pracodawcę.

Posiłek regeneracyjny powinien zostać dostarczony po ok. 3-4 godzinach pracy, najczęściej podczas standardowej przerwy śniadaniowej. Natomiast przez cały czas trwania pracy w otwartej przestrzeni w zimie pracownicy powinni mieć dostęp do ciepłych napojów regeneracyjnych.

 

Autor: Anna Kubalka – ifirma.pl

 

UWAGA

Zachęcamy do komentowania naszych artykułów. Wyraź swoje zdanie i włącz się w dyskusje z innymi czytelnikami. Na indywidualne pytania (z zakresu podatków i księgowości) użytkowników ifirma.pl odpowiadamy przez e-mail, czat lub telefon – skontaktuj się z nami.

Dodając komentarz na blogu, przekazujesz nam swoje dane: imię i nazwisko, adres e-mail oraz treść komentarza. W systemie odnotowywany jest także adres IP, z wykorzystaniem którego dodałeś komentarz. Dane zostają zapisane w bazie systemu WordPress oraz Disquss. Twoje dane są przetwarzane na podstawie Twojej zgody, wynikającej z dodania komentarza. Dane są przetwarzane wyłącznie w celu opublikowania komentarza na blogu. Dane w bazie systemu WordPress są w niej przechowywane przez okres funkcjonowania bloga. Dane w systemie Disquss zapisują się na podstawie Twojej umowy zawartej z firmą Disquss. O szczegółach przetwarzania danych przez Disquss dowiesz się ze strony.

Zostaw
komentarz

Nasi eksperci również chętnie
uczestniczą w dyskusji i odpowiadają
na Wasze komentarze.

ifirma.pl program do księgowania - tablet biuro@2xDzielimy się wiedzą nie tylko na bloguifirma.pl program do księgowania - tablet biuro@2x

30 porad księgowych

POBIERZ E-BOOK