Praca w okresie zimowym – obowiązki pracodawcy

Warunki pracy w okresie zimowym mogą być trudniejsze niż podczas innych pór roku, szczególnie dla pracowników, którzy wykonują swoje zadania na otwartej przestrzeni. Aby zadbać o potrzeby pracowników i zminimalizować negatywny wpływ warunków atmosferycznych, ustawodawca nałożył na pracodawców dodatkowe zimowe obowiązki.

Minimalna temperatura pracy

Ogrzewanie pomieszczeń pracy to jeden z podstawowych obowiązków każdego pracodawcy. Zgodnie z przepisami BHP, podstawową minimalną temperaturą w pomieszczeniach pracy jest 14°C – temperatura nie niższa powinna panować np. na halach produkcyjnych. Jednak już w pomieszczeniach, gdzie wykonywana jest lekka praca fizyczna oraz praca biurowa, temperatura nie może spaść poniżej 18°C.

Od powyższych reguł istnieją także wyjątki. Dotyczą one co do zasady dwóch sytuacji:

  • Pracy na otwartej przestrzeni – nie określono minimalnej temperatury, po przekroczeniu której możliwa jest odmowa wykonywania pracy, jeśli jednak temperatura jest niższa niż 10°C, pracodawca ma obowiązek zapewnić pracownikom dostęp do pomieszczenia z temperaturą przynajmniej 16°C, aby mieli możliwość ogrzania się i zmiany odzieży;
  • Pracy wymagającej niższej temperatury – np. w chłodniach, gdzie specyfika pracy nie pozwala na utrzymywanie standardowej temperatury minimalnej.

Posiłki i odzież pracownicza w okresie zimowym

Oprócz zapewnienia pracownikom pracującym na otwartej przestrzeni pomieszczenia do ogrzania się, pracodawca powinien pamiętać o ocieplanej odzieży ochronnej oraz posiłkach regeneracyjnych. Taki obowiązek spoczywa na nim podczas całego okresu zimowego – tj. od 1 listopada do 31 marca – jeżeli temperatura w miejscu pracy spadnie poniżej 10°C.

Przepisy wskazują, że posiłek taki powinien dostarczać ok. 1000 kcal, i składać się mniej więcej z 50-55% węglowodanów, 30-35% tłuszczów oraz 15% białka.

Gdyby z uwagi na względy techniczne nie było możliwe dostarczenie pracownikom wskazanych powyżej posiłków, pracodawca ma do dyspozycji następujące opcje:

  • Zapewnienie możliwości spożycia posiłku w lokalu gastronomicznym,
  • Zapewnienie możliwości przygotowania i podgrzania posiłku samodzielnie przez pracowników, ze składników dostarczonych przez pracodawcę.

Posiłek regeneracyjny powinien zostać dostarczony po ok. 3-4 godzinach pracy, najczęściej podczas standardowej przerwy śniadaniowej. Natomiast przez cały czas trwania pracy w otwartej przestrzeni w zimie pracownicy powinni mieć dostęp do ciepłych napojów regeneracyjnych.

Popularne posty:

UWAGA

Zachęcamy do komentowania naszych artykułów. Wyraź swoje zdanie i włącz się w dyskusje z innymi czytelnikami. Na indywidualne pytania (z zakresu podatków i księgowości) użytkowników ifirma.pl odpowiadamy przez e-mail, czat lub telefon – skontaktuj się z nami.

Dodając komentarz na blogu, przekazujesz nam swoje dane: imię i nazwisko, adres e-mail oraz treść komentarza. W systemie odnotowywany jest także adres IP, z wykorzystaniem którego dodałeś komentarz. Dane zostają zapisane w bazie systemu WordPress oraz Disquss. Twoje dane są przetwarzane na podstawie Twojej zgody, wynikającej z dodania komentarza. Dane są przetwarzane wyłącznie w celu opublikowania komentarza na blogu. Dane w bazie systemu WordPress są w niej przechowywane przez okres funkcjonowania bloga. Dane w systemie Disquss zapisują się na podstawie Twojej umowy zawartej z firmą Disquss. O szczegółach przetwarzania danych przez Disquss dowiesz się ze strony.

Program do faktur

0.00 zł

ZA DARMO DO 10 FAKTUR/MC

Powyżej: 100 zł/rok (Faktura+)

  • Wszystkie rodzaje faktur
  • Szablony dokumentów
  • CRM
  • Magazyn
  • Wsparcie techniczne
  • Zawsze aktualny
  • JPK Faktura (w pakiecie Faktura+)

WYSTAW PIERWSZĄ FAKTURĘ
pełna lista funkcji

Księgowość internetowa

37.50 zł

KSIĘGUJ SAMODZIELNIE, AUTOMATYCZNIE

45 zł/mc lub 37.50 zł/mc przy płatności za 6 miesięcy

  • 30 dni za darmo i bez zobowiązań!

  • Księgowanie – KPiR i Ryczałt
  • Fakturowanie
  • CRM
  • Magazyn
  • Wsparcie księgowe
  • JPK

WYPRÓBUJ ZA DARMO
pełna lista funkcji

Biuro rachunkowe

99.00 zł

PRZYDZIELIMY CI KSIĘGOWĄ

Wybierz pakiet MINI lub MIDI

  • Pełna obsługa księgowa – KPIR i Ryczałt
  • Dedykowana księgowa
  • CRM
  • Magazyn
  • Wsparcie księgowe
  • JPK

ZLEĆ KSIĘGOWOŚĆ
pełny cennik i zakres usługi

Podane kwoty są kwotami netto za jeden miesiąc. Od 18 lat cena księgowości internetowej nie uległa zmianie. Wszystkie nasze usługi spełniają wymagania RODO.

Sprawdź dostępne modele płatności oraz zależność między zawieszeniem działalności a kontem w ifirma.pl.

Przetestuj nasz program do faktur
bez zobowiązań