Kasa fiskalna w gastronomii – czy food truck musi mieć kasę?

kasa fiskalna w gastronomii

Nosisz się z zamiarem otwarcia food trucka? Sprawdź, czy masz obowiązek posiadania kasy fiskalnej.

Wiele osób marzy o własnym biznesie. W ostatnich latach bardzo popularną opcją dla prowadzenia działalności gastronomicznej stały się food trucki. W dzisiejszej publikacji przeanalizujemy, czy food truck musi mieć kasę fiskalną.

Kasa fiskalna w gastronomii

W pierwszej kolejności nasze rozważania należy rozpocząć od przeanalizowania przepisów podatkowych pod kątem rodzaju prowadzonej działalności gospodarczej. Poza przepisami ustawy o podatku VAT mamy również Rozporządzenie w sprawie zwolnienia z ewidencjonowania na kasie fiskalnej, w którym znajdziemy więcej szczegółowych informacji. Z punktu widzenia naszych rozważań istotne będzie sprawdzenie w katalogu usług wymienionych w § 4, które nie mogą korzystać ze zwolnienia z obowiązku ewidencjonowania, a znajdują się tam m.in. usługi związane z wyżywieniem sklasyfikowane pod kodami: PKWiU ex 56.10, PKWiU 56.21, PKWiU ex 56.29, PKWiU ex 56.30, wyłącznie:

  • świadczone przez stacjonarne placówki gastronomiczne, w tym również sezonowo, oraz
  • usługi przygotowywania żywności dla odbiorców zewnętrznych (catering).
Jak z tego wynika świadczenie usług gastronomicznych objęte jest obowiązkiem bezwzględnego ewidencjonowania sprzedaży na kasie fiskalnej w zakresie wskazanym powyżej.

Food truck – czy to jest stacjonarna placówka gastronomiczna?

Sprzedaż posiłków z food trucka jest specyficznym rodzajem aktywności gastronomicznej. W kontekście omawianej problematyki istotne będzie ustalenie, czy food truck jest zaliczany do stacjonarnej placówki gastronomicznej. W tym miejscu rodzi się problem, ponieważ w przepisach podatkowych taka definicja nie została określona. Food truck jest to pojazd mechaniczny, który ma możliwość przemieszczania się w dowolne miejsce, a więc należy do kategorii mobilnych placówek gastronomicznych. Powyższe potwierdzają również organy podatkowe w wydawanych interpretacjach. W jednej z nich z 22 czerwca 2020 roku nr 0111-KDIB3-2.4012.281.2020.2.MN Dyrektor KIS zgodził się ze stanowiskiem Wnioskodawcy, że food truck nie jest stacjonarną placówką gastronomiczną. Sprawdźmy więc, jak w świetle powyższej analizy będzie wyglądał obowiązek posiadania kasy fiskalnej.

Działalność gastronomiczna w food trucku a kasa fiskalna

Skoro ustaliliśmy, że food trucka nie zaliczamy do stacjonarnej placówki gastronomicznej, to możemy teraz odpowiedzieć na pytanie czy i kiedy musi posiadać kasę fiskalną. Jeżeli chodzi o tego typu działalność gospodarczą, to jest ona nakierowana przede wszystkim na osoby fizyczne nieprowadzące działalności gospodarczej. Jak wiadomo takie transakcje są objęte bezwzględnym obowiązkiem ewidencjonowania sprzedaży na kasie fiskalnej, chyba że mogą skorzystać z możliwości zwolnienia z ewidencji, które wynikają z Rozporządzenia. W przypadku food trucka w grę będzie wchodziło zwolnienie z § 3, czyli limit sprzedaży do 20.000 zł w poprzednim i bieżącym roku podatkowym.

Prowadzenie działalności gastronomicznej w food trucku może korzystać ze zwolnienia z ewidencjonowania na kasie fiskalnej do wysokości limitu 20.000 zł. Po przekroczeniu tego limitu przedsiębiorca będzie miał obowiązek zainstalowania kasy fiskalnej.

Właściciele food trucków powinni jeszcze pamiętać, że jeżeli rozpoczną sprzedaż napojów alkoholowych powyżej 1,2%, napojów alkoholowych będących mieszaniną piwa i napojów bezalkoholowych, w których zawartość alkoholu przekracza 0,5%, to w takim przypadku mają obowiązek posiadania kasy fiskalnej od pierwszej sprzedaży.

Podsumowanie

Przedsiębiorca prowadzący działalność gastronomiczną w food trucku będzie miał obowiązek zainstalowania kasy w ciągu 2 miesięcy od końca miesiąca, w którym przekroczył limit sprzedaży 20.000 zł. Obecnie nie można już zakupić kas z papierowym zapisem kopii a kasy elektroniczne będą w sprzedaży tylko do końca 2022 roku. Od 2023 roku będzie można skorzystać jedynie z zakupu kasy online i wirtualnej.

Najważniejsze pytania

  1. 🔸Czy wymóg kasy fiskalnej w gastronomii odnosi się również do food trucku?

    Prowadząc działalność gastronomiczną w food trucku, należy zainstalować kasę w ciągu 2 miesięcy od końca miesiąca, w którym przekroczono limit sprzedaży 20.000 zł.

Klauzula/ zastrzeżenie prawne na ifirma.pl

Zachęcamy do komentowania naszych artykułów. Wyraź swoje zdanie i włącz się w dyskusje z innymi czytelnikami. Na indywidualne pytania (z zakresu podatków i księgowości) użytkowników ifirma.pl odpowiadamy przez e-mail, czat lub telefon – skontaktuj się z nami.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Administratorem Twoich danych osobowych jest IFIRMA S.A. z siedzibą we Wrocławiu. Dodając komentarz na blogu, przekazujesz nam swoje dane: imię i nazwisko, adres e-mail oraz treść komentarza. W systemie odnotowywany jest także adres IP, z wykorzystaniem którego dodałeś komentarz. Dane zostają zapisane w bazie systemu WordPress. Twoje dane są przetwarzane na podstawie Twojej zgody, wynikającej z dodania komentarza. Dane są przetwarzane w celu opublikowania komentarza na blogu, jak również w celu obrony lub dochodzenia roszczeń. Dane w bazie systemu WordPress są w niej przechowywane przez okres funkcjonowania bloga. O szczegółach przetwarzania danych przez IFIRMA S.A dowiesz się ze strony polityki prywatności serwisu ifirma.pl.

O księgowości wiemy wszystko,
żebyś Ty nie musiał

Daj się zaskoczyć profesjonalnej wiedzy naszych księgowych i oddaj swoje rozliczenia w dobre ręce. A może wolisz samodzielną księgowość? Nasz program do księgowania online jest wyjątkowo prosty i intuicyjny w obsłudze, podobnie jak narzędzie do wystawiania faktur. Wybierz to, co najlepiej odpowiada Twoim potrzebom - ręczymy za każdą z usług ifirma.pl.

Romek

z ifirma.pl

Masz pytania?
Skontaktuj się z nami

Załóż darmowe konto i testuj ifirmę bez zobowiązań

Nowoczesna

Rzetelna

Księgowość