Wiele osób marzy o własnym biznesie. W ostatnich latach bardzo popularną opcją dla prowadzenia działalności gastronomicznej stały się food trucki. W dzisiejszej publikacji przeanalizujemy, czy food truck musi mieć kasę fiskalną.
Kasa fiskalna w gastronomii
W pierwszej kolejności nasze rozważania należy rozpocząć od przeanalizowania przepisów podatkowych pod kątem rodzaju prowadzonej działalności gospodarczej. Poza przepisami ustawy o podatku VAT mamy również Rozporządzenie w sprawie zwolnienia z ewidencjonowania na kasie fiskalnej, w którym znajdziemy więcej szczegółowych informacji. Z punktu widzenia naszych rozważań istotne będzie sprawdzenie w katalogu usług wymienionych w § 4, które nie mogą korzystać ze zwolnienia z obowiązku ewidencjonowania, a znajdują się tam m.in. usługi związane z wyżywieniem sklasyfikowane pod kodami: PKWiU ex 56.10, PKWiU 56.21, PKWiU ex 56.29, PKWiU ex 56.30, wyłącznie:
- świadczone przez stacjonarne placówki gastronomiczne, w tym również sezonowo, oraz
- usługi przygotowywania żywności dla odbiorców zewnętrznych (catering).
Food truck – czy to jest stacjonarna placówka gastronomiczna?
Sprzedaż posiłków z food trucka jest specyficznym rodzajem aktywności gastronomicznej. W kontekście omawianej problematyki istotne będzie ustalenie, czy food truck jest zaliczany do stacjonarnej placówki gastronomicznej. W tym miejscu rodzi się problem, ponieważ w przepisach podatkowych taka definicja nie została określona. Food truck jest to pojazd mechaniczny, który ma możliwość przemieszczania się w dowolne miejsce, a więc należy do kategorii mobilnych placówek gastronomicznych. Powyższe potwierdzają również organy podatkowe w wydawanych interpretacjach. W jednej z nich z 22 czerwca 2020 roku nr 0111-KDIB3-2.4012.281.2020.2.MN Dyrektor KIS zgodził się ze stanowiskiem Wnioskodawcy, że food truck nie jest stacjonarną placówką gastronomiczną. Sprawdźmy więc, jak w świetle powyższej analizy będzie wyglądał obowiązek posiadania kasy fiskalnej.
Działalność gastronomiczna w food trucku a kasa fiskalna
Skoro ustaliliśmy, że food trucka nie zaliczamy do stacjonarnej placówki gastronomicznej, to możemy teraz odpowiedzieć na pytanie czy i kiedy musi posiadać kasę fiskalną. Jeżeli chodzi o tego typu działalność gospodarczą, to jest ona nakierowana przede wszystkim na osoby fizyczne nieprowadzące działalności gospodarczej. Jak wiadomo takie transakcje są objęte bezwzględnym obowiązkiem ewidencjonowania sprzedaży na kasie fiskalnej, chyba że mogą skorzystać z możliwości zwolnienia z ewidencji, które wynikają z Rozporządzenia. W przypadku food trucka w grę będzie wchodziło zwolnienie z § 3, czyli limit sprzedaży do 20.000 zł w poprzednim i bieżącym roku podatkowym.
Właściciele food trucków powinni jeszcze pamiętać, że jeżeli rozpoczną sprzedaż napojów alkoholowych powyżej 1,2%, napojów alkoholowych będących mieszaniną piwa i napojów bezalkoholowych, w których zawartość alkoholu przekracza 0,5%, to w takim przypadku mają obowiązek posiadania kasy fiskalnej od pierwszej sprzedaży.
Podsumowanie
Przedsiębiorca prowadzący działalność gastronomiczną w food trucku będzie miał obowiązek zainstalowania kasy w ciągu 2 miesięcy od końca miesiąca, w którym przekroczył limit sprzedaży 20.000 zł. Obecnie nie można już zakupić kas z papierowym zapisem kopii a kasy elektroniczne będą w sprzedaży tylko do końca 2022 roku. Od 2023 roku będzie można skorzystać jedynie z zakupu kasy online i wirtualnej.