Posiłki dla pracowników mogą być fundowane przez pracodawcę zarówno w wyniku obowiązku narzuconego przez przepisy, jak i fakultatywnie. Warto zatem wiedzieć, czy różne sytuacje, w których pracownik otrzymuje posiłek, będą różnie rozpatrywane w kosztach uzyskania przychodu przedsiębiorcy.
Generalnie przepisy podatkowe nie przewidują specjalnych uregulowań, jeśli chodzi o posiłki zapewniane pracownikom. Zatem według ogólnych zasad, posiłki dla pracowników będą mogły stanowić koszt uzyskania przychodu pod warunkiem, że wydatki na nie poniesione będą związane z uzyskaniem przychodu lub zabezpieczeniem źródła przychodu oraz zostaną poprawnie udokumentowane.
Zapewnienie posiłków regeneracyjnych należy do obowiązków przedsiębiorcy, jeśli pracownicy wykonują swoje zadania w ciężkich warunkach atmosferycznych. W okresie zimowym, kiedy temperatura spadnie poniżej 10 stopni, pracownikom pracującym na otwartej przestrzeni należą się ciepłe posiłki regeneracyjne – raz dziennie, oraz ciepłe napoje regeneracyjne – przez cały okres trwania zmiany.
Pracodawca może dostarczyć pracownikom posiłki regeneracyjne lub – w przypadku braku takiej możliwości – zapewnić im spożycie posiłku w lokalu lub możliwość przygotowania go samodzielnie, z dostarczonych przez pracodawcę składników. Bez względu na przyjęte rozwiązanie, posiłki regeneracyjne spełniają warunki zaliczenia ich do kosztów uzyskania przychodów.
W praktyce gospodarczej zdarza się, że pracodawcy zapewniają swoim pracownikom żywność także w takich sytuacjach, kiedy nie jest to wymagane przepisami. Do najczęstszych wydatków gastronomicznych na rzecz pracowników należy zakup wody, kawy, herbaty, cukru czy soków – dostarczenie takich podstawowych produktów stanowi już pewien standard w firmach. Czasem zdarza się, że pracodawca decyduje się dodatkowo zapewnić także posiłki – np. obiad w okresach natężonej pracy lub przekąski i słodycze na zebraniach pracowniczych. Wydatki takie mają najczęściej na celu zapewnienie jak najlepszej efektywności w firmie, szczególnie w czasie dużego natłoku pracy lub konieczności pracy w ramach nadgodzin.
Linia interpretacyjna organów skarbowych od dawna nie pozostawia już wątpliwości, że tego typu wydatki na gastronomię mogą co do zasady stanowić koszt uzyskania przychodu. Zasadniczo ich zadaniem jest utrzymanie dobrych warunków pracy w firmie oraz jak najefektywniejszego wykorzystania czasu pracy, a co za tym idzie – uzyskanie przychodu.
Mimo liberalnej linii interpretacyjnej należy pamiętać, że właściwe uzasadnienie oraz poprawne udokumentowanie dokonanego zakupu leży po stronie przedsiębiorcy, według ogólnych zasad uznawania wydatków za koszty uzyskania przychodu.
Zastanawiasz się kogo dotyczy przekazywanie wpłat na ZFŚS do 31 maja? W dzisiejszym artykule odpowiemy…
Zasada stanowi, że udziały w spółce z ograniczoną odpowiedzialnością podlegają dziedziczeniu jak każdy inny składnik…
Wyobraź sobie świat, w którym Twoja firma może tworzyć wciągające, spersonalizowane wideo na każdą okazję,…
Nawet najdoskonalszy produkt czy usługa nie osiągną sukcesu na rynku bez odpowiedniej strategii komunikacji. Jeśli…
Jednym z rozwiązań przyjętych przez Polski Ład jest świadczenie rodzinne, z którego mogą skorzystać rodzice…
Rozpoczynasz ponownie działalność i zastanawiasz się czy masz prawo do niższego ZUSu? W dzisiejszym artykule…