Kiedy można odliczyć VAT od usług gastronomicznych i hotelowych

Usługi pokrewne do usług gastronomicznych i hotelowych – czy dają prawo do odliczenia VAT?

Usługi gastronomiczne i hotelowe stanowią wyjątek pod względem prawa do odliczenia podatku od towarów i usług znajdującego się na fakturach za takie świadczenia. Przedsiębiorca, który otrzyma taki dokument księguje go w koszty w wartości brutto, bez uwzględniania w rejestrze VAT. Istnieją jednak sytuacje, kiedy możliwe staje się odliczenie podatku naliczonego do usług gastronomicznych i hotelowych.

Usługi gastronomiczne i hotelowe bez odliczenia VAT

Brak prawa do odliczenia podatku od towarów i usług z faktur za usługi gastronomiczne i hotelowe wynika wprost z art. 88 ust. 1 pkt 4 ustawy o VAT:

Obniżenia kwoty lub zwrotu różnicy podatku należnego nie stosuje się do nabywanych przez podatnika: (…)
4) usług noclegowych i gastronomicznych, z wyjątkiem:
a) (uchylony)
b) nabycia gotowych posiłków przeznaczonych dla pasażerów przez podatników świadczących usługi przewozu osób.

Usługi gastronomiczne i hotelowe jako część kompleksowego świadczenia

Jeżeli usługa gastronomiczna lub hotelowa jest elementem składowym całego kompleksu usług – np. usługi szkoleniowej – wówczas nic nie stoi na przeszkodzie, by odliczyć VAT od całej wartości faktury za takie świadczenie (czyli od usługi szkoleniowej). Ważne jest jednak, by tego typu usługi miały charakter pomocniczy wobec głównej usługi.

Ważne!
Firma szkoleniowa, która otrzyma od hotelu fakturę za usługi noclegowe lub gastronomiczne będące częścią takiego kompleksowego świadczenia, nie będzie miała prawa do odliczenia znajdującego się na niej VAT

Usługa hotelowa a najem krótkoterminowy

Przedsiębiorcy, którzy np. w trakcie podróży służbowych skorzystają z usług najmu krótkoterminowego (np. za pośrednictwem serwisu Airbnb lub booking.com) i otrzymają za takie świadczenie fakturę, będą mogli odliczyć zawarty na niej VAT. Najem krótkoterminowy lokalu mieszkalnego jest odrębnym typem świadczenia, którego nie obejmuje wyjątek określony we wspomnianym wyżej art. 88 ustawy o VAT.

Usługa gastronomiczna a usługa cateringowa

Podobne rozróżnienie występuje w przypadku usług gastronomicznych i cateringowych (sklasyfikowanych odrębnie w PKWiU). Zgodnie z powszechnie przyjętą linią orzeczniczą, usługa gastronomiczna polega na przygotowaniu i podaniu posiłku w miejscu, w którym jest on przyrządzany, np. w restauracji. Natomiast przez usługi cateringowe należy rozumieć usługi polegające na:

  •    dostarczaniu gotowej lub niegotowej żywności albo napojów,
  •    dostarczaniu żywności i napojów, przeznaczonych do spożycia przez ludzi, wraz z odpowiednimi usługami wspomagającymi pozwalającymi na ich natychmiastowe spożycie.


Co ważne, przedsiębiorca, który otrzyma fakturę za usługi cateringowe ma prawo do odliczenia zawartego na niej podatku od towarów i usług.

 

Sprawdź, jak dokonać refaktury kosztów noclegu!


 

Autor: Ewa Kozak – ifirma.pl

 

UWAGA

Zachęcamy do komentowania naszych artykułów. Wyraź swoje zdanie i włącz się w dyskusje z innymi czytelnikami. Na indywidualne pytania (z zakresu podatków i księgowości) użytkowników ifirma.pl odpowiadamy przez e-mail, czat lub telefon – skontaktuj się z nami.

Dodając komentarz na blogu, przekazujesz nam swoje dane: imię i nazwisko, adres e-mail oraz treść komentarza. W systemie odnotowywany jest także adres IP, z wykorzystaniem którego dodałeś komentarz. Dane zostają zapisane w bazie systemu WordPress oraz Disquss. Twoje dane są przetwarzane na podstawie Twojej zgody, wynikającej z dodania komentarza. Dane są przetwarzane wyłącznie w celu opublikowania komentarza na blogu. Dane w bazie systemu WordPress są w niej przechowywane przez okres funkcjonowania bloga. Dane w systemie Disquss zapisują się na podstawie Twojej umowy zawartej z firmą Disquss. O szczegółach przetwarzania danych przez Disquss dowiesz się ze strony.

Zostaw
komentarz

Nasi eksperci również chętnie
uczestniczą w dyskusji i odpowiadają
na Wasze komentarze.

Darmowy e-book z poradami księgowymi