Świadczenie zagranicznych usług budowlanych a deklaracja VAT
Polscy przedsiębiorcy, którzy świadczą usługi budowlane na terenie innych państw członkowskich UE powinni pamiętać, że w odniesieniu do tego typu świadczeń ustawodawca przewidział szczególny sposób określania miejsca opodatkowania VAT. Usługi takie należy bowiem opodatkować w kraju, w którym znajduje się dana nieruchomość. Czy sprzedaż taką należy zatem wykazać w deklaracji VAT?
Miejscem świadczenia usług związanych z nieruchomościami, (…) usług zakwaterowania w hotelach lub obiektach o podobnej funkcji, takich jak ośrodki wczasowe lub miejsca przeznaczone do użytku jako kempingi, użytkowania i używania nieruchomości oraz usług przygotowywania i koordynowania prac budowlanych, takich jak usługi architektów i nadzoru budowlanego, jest miejsce położenia nieruchomości.
Co ważne, zasada ta obowiązuje w przypadku usług budowlanych świadczonych zarówno na rzecz przedsiębiorców, jak i osób prywatnych. W takim wypadku polski podatnik powinien prześledzić przepisy obowiązujące w kraju położenia nieruchomości. Jeżeli bowiem nie wynika z nich obowiązek rejestracji do VAT w tym państwie, wówczas należy wystawić fakturę zgodnie z art. 106b ustawy (nie podlega opodatkowaniu w Polsce). Jeżeli natomiast pojawia się w nich konieczność takiej rejestracji, wówczas należy wystawić fakturę stosując stawkę VAT właściwą w tym kraju.
Mimo że usługi budowlane na nieruchomościach położonych za granicą nie podlegają opodatkowaniu w Polsce, podatnik może mieć obowiązek wykazania ich w deklaracji VAT-7(16)/VAT-7K(11) (jeżeli w związku z tym świadczeniem poniósł w Polsce wydatki, od których zamierza odliczyć VAT). Podstawę opodatkowania takiej transakcji (kwotę z wystawionej faktury) należy wykazać w pozycji 11 deklaracji jako „Dostawa towarów oraz świadczenie usług poza terytorium kraju”. Co ważne, usług budowlanych nie wykazuje się w poz. 12 deklaracji – jest ona bowiem zarezerwowana wyłącznie dla usług, których miejsce opodatkowania określa się zgodnie z art. 28b ustawy o VAT.
Usług budowlanych na nieruchomościach położonych za granicą nie należy wykazywać w informacji podsumowującej VAT-UE. Co więcej, świadczenie tego typu usług nie powoduje obowiązku rejestracji do transakcji wewnątrzwspólnotowych.
FAQ - najczęściej zadawane pytania
Jak wygląda kwestia opodatkowania w przypadku usług budowlanych świadczonych za granicą?
Polscy przedsiębiorcy, którzy świadczą usługi budowlane na terenie innych państw członkowskich UE powinni pamiętać, że w odniesieniu do tego typu świadczeń ustawodawca przewidział szczególny sposób określania miejsca opodatkowania VAT. Usługi takie należy bowiem opodatkować w kraju, w którym znajduje się dana nieruchomość.
Czy należy wykazywać VAT-UE w przypadku usług budowlanych świadczonych za granicą?
Usług budowlanych na nieruchomościach położonych za granicą nie należy wykazywać w informacji podsumowującej VAT-UE. Co więcej, świadczenie tego typu usług nie powoduje obowiązku rejestracji do transakcji wewnątrzwspólnotowych.
Kreatywny zespół specjalistów tworzony przez osoby wyróżniające się doświadczeniem oraz wiedzą z różnych obszarów.
Świadomi potrzeb naszych czytelników, skupiamy się na tworzeniu zrozumiałych treści, które będą w stanie przybliżyć im często zawiłe zagadnienia z zakresu rachunkowości, marketingu, ekonomii, księgowości czy zarządzania. Ostateczny dobór bieżącej tematyki uzależniany jest od preferencji docelowych odbiorców, zmian zachodzących w biznesowym środowisku, a także samych doświadczeń i umiejętności specjalistów odpowiadających za proces tworzenia tekstów.
W efekcie zespół ekspertów IFIRMA bierze czynny udział w rozwoju różnego rodzaju biznesów, pomagając zarówno ich założycielom, jak i pracownikom efektywniej organizować pracę przy wykorzystaniu jak najbardziej dopasowanych do potrzeb rozwiązań.
Rozumiejąc istotę profesjonalnego podejścia do poruszanych zagadnień, każdy tekst tworzony jest w oparciu o wiarygodne dane. Dodatkowo podejmowana tematyka ujmowana jest w logiczny i przejrzysty sposób, zwiększając tak istotną jasność przekazu, co pozytywnie wpływa na podkreślenie najbardziej użytecznych treści. W efekcie podejmowane przez nasz zespół praktyki w szerszej perspektywie można rozpatrywać jako dążenie do zwiększenia świadomości i wyczucia biznesowego osób aktywnie działających na rynku.
Na jakiej podstawie prawnej pracownik budowlany pracujących za granicą , nie musi posiadać złożonego VAT-R i tym samym NIPU -EU? Który dokument mogę przedstawić dla pracodawcy Belgijskiego ? Problem polega na tym , iż Belgijski pracodawca sprawdza w bazie VIES pracowników i nie wpuszcza ich na budowę jeżeli jest nieaktywny bądź nieważny.
Dodaj komentarz
Zachęcamy do komentowania naszych artykułów. Wyraź swoje zdanie i włącz się w dyskusje z innymi czytelnikami. Na indywidualne pytania (z zakresu podatków i księgowości) użytkowników ifirma.pl odpowiadamy przez e-mail, czat lub telefon – skontaktuj się z nami.
Administratorem Twoich danych osobowych jest IFIRMA S.A. z siedzibą we Wrocławiu. Dodając komentarz na blogu, przekazujesz nam swoje dane: imię i nazwisko, adres e-mail oraz treść komentarza. W systemie odnotowywany jest także adres IP, z wykorzystaniem którego dodałeś komentarz. Dane zostają zapisane w bazie systemu WordPress. Twoje dane są przetwarzane na podstawie Twojej zgody, wynikającej z dodania komentarza. Dane są przetwarzane w celu opublikowania komentarza na blogu, jak również w celu obrony lub dochodzenia roszczeń. Dane w bazie systemu WordPress są w niej przechowywane przez okres funkcjonowania bloga.
O szczegółach przetwarzania danych przez IFIRMA S.A dowiesz się ze strony polityki prywatności serwisu ifirma.pl.
Zastanawiasz się czy założyć jednoosobową działalność gospodarczą czy może spółkę cywilną? W dzisiejszym artykule wyjaśnimy jakie są podobieństwa i różnice.
Czy wiesz, że korzystając z Google Ads, Facebooka czy LinkedIna możesz nieświadomie narazić się na dodatkowy podatek nawet do 20%? Wielu przedsiębiorców o tym zapomina, często aż do momentu kontroli.
Wdrożenie KSeF w spółce kapitałowej to nie tylko zmiana narzędzia do fakturowania, ale kompleksowa zmiana organizacyjna. Obejmuje ona m.in. uzyskanie dostępu do systemu, zarządzanie uprawnieniami, integrację z systemami księgowymi oraz uporządkowanie obiegu dokumentów w firmie. Brak przygotowania może prowadzić do poważnych konsekwencji począwszy od problemów z wystawianiem faktur, przez opóźnienia w rozliczeniach, aż po zakłócenia w płynności finansowej spółki.
Wyciek danych osobowych stał się w ostatnim czasie jednym z istotnych tematów związanych z bezpieczeństwem w sieci. Informacje o kolejnych cyberatakach i naruszeniach ochrony danych dotyczą zarówno dużych firm i instytucji, jak i ich klientów, pracowników czy pacjentów. Skala takich incydentów może być bardzo duża, a konsekwencje ujawnienia danych od prób wyłudzenia po kradzież tożsamości mogą być odczuwalne długo po samym zdarzeniu.
Klauzula informacyjna –
kontakt
telefoniczny marketing
Jeżeli wyrazisz zgodę, zadzwonimy do Ciebie, aby przybliżyć Ci naszą
ofertę. Wyrażoną zgodę możesz wycofać w dowolnym momencie, wysyłając
wiadomość e-mail na adres iod@ifirma.pl. Administratorem Twoich
danych
osobowych będzie IFIRMA SA z siedzibą we Wrocławiu przy ul.
Grabiszyńskiej 241G, 53-234 Wrocław. Więcej o tym, jak chronimy
Twoje
dane dowiesz się na stronie: https://www.ifirma.pl/rodo
Witam ,
Na jakiej podstawie prawnej pracownik budowlany pracujących za granicą , nie musi posiadać złożonego VAT-R i tym samym NIPU -EU? Który dokument mogę przedstawić dla pracodawcy Belgijskiego ? Problem polega na tym , iż Belgijski pracodawca sprawdza w bazie VIES pracowników i nie wpuszcza ich na budowę jeżeli jest nieaktywny bądź nieważny.