Czy prywatne pieczenie ciast na zamówienie wymaga kasy fiskalnej?
Ciasta na zamówienie a kasa fiskalna
Sprzedaż domowych wypieków jest zwolniona z kasy fiskalnej na podstawie § 3 oraz poz. 37 załącznika Rozporządzenia w sprawie zwolnień z kasy fiskalnej. Pozycje te wskazują, że dana czynność, tu akurat pieczenie ciast na zamówienie, jest zwolnione z kasy fiskalnej, jeśli:
- roczny przychód nie przekracza 20 000 zł (§3) lub
- cała płatność jest przyjmowana na konto bankowe a z ewidencji wynika, kto, ile i za co zapłacił (poz.37 załącznika).
Jeśli roczny przychód przekroczy 20 000 zł, wtedy przyjmowanie całej płatności na konto bankowe – pozwoli dalej korzystać ze zwolnienia z kasy fiskalnej. Jeśli zaś, po przekroczeniu tej kwoty, choć jedna płatność zostanie przyjęta w gotówce – należy rejestrować sprzedaż na kasie.
Brak obowiązku kasy fiskalnej
Trzeba tu jeszcze zauważyć, że do produkcji domowych ciast nie ma zastosowania bezwzględny obowiązek stosowania kasy fiskalnej wynikający z § 4 ust. 1 pkt 2 lit. i przytoczonego Rozporządzenia. Dotyczy on bowiem świadczenia usług związanych z wyżywieniem (PKWiU ex 56.10, PKWiU 56.21, PKWiU ex 56.29, PKWiU ex 56.30), wyłącznie:
- przez stacjonarne placówki gastronomiczne, w tym również sezonowo, oraz
- usług przygotowywania żywności dla odbiorców zewnętrznych (catering).
Natomiast pieczenie ciast na zamówienie, z np. odbiorem przez klienta nie wpisuje się ani w stacjonarną placówkę gastronomiczną ani w usługi cateringu. Co możemy wyczytać z przykładowej interpretacji:
- sygn. 0112-KDIL3.4012.47.2020.3.LS – “(…) za usługi cateringowe i restauracyjne (…) nie uznaje się dostawy gotowej lub niegotowej żywności (…) wraz z ich transportem lub bez niego, ale bez żadnych innych usług wspomagających (…)” oraz “(…) stała placówka gastronomiczna to placówka czynna w ciągu całego roku kalendarzowego, ewentualnie pracująca z pewnymi przerwami, wynikającymi z takich przyczyn jak remont, okresowy brak personelu (z powodu urlopu lub choroby), okresowa inwentaryzacja itp. Z kolei sezonowa placówka gastronomiczna to placówka uruchamiana okresowo i działająca nie dłużej niż sześć miesięcy w roku kalendarzowym. Dalej wg Głównego Urzędu Statystycznego, stacjonarne placówki gastronomiczne to m.in. bary, punkty gastronomiczne, restauracje, sezonowe placówki gastronomiczne, stołówki(…)”
Podsumowując, jeżeli ciasta i torty na zamówienie są wypiekane w domowym zaciszu, gdy np. klienci sami odbierają towar – nie ma obowiązku posiadania kasy fiskalnej, jeśli spełnione są wyżej wymienione warunki. Zwolnienie przysługuje niezależnie od tego, czy ten “słodki biznes” jest prowadzony w ramach zarejestrowanej działalności gospodarczej, czy w ramach działalności nierejestrowanej.